Přijměte pozvání na středověkou hostinu! Už 22. července v Dětenicích

Přijměte pozvání na středověkou hostinu! Už 22. července v Dětenicích

vloženo do: INSPIRACE | 0
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Podobně jako se dělila středověká společnost, i nabídka pokrmů se lišila podle jednotlivých vrstev společnosti. Jinak se stravovalo panstvo, jinak sedláci a chudí pocestní. Ještě v raném středověku se do kuchyně této historické epochy a přípravy pokrmů promítaly barbarské zvyky. Věděli jste například, že se urozený šlechtic poznal podle toho, že nezřízeně hodoval a hrdlo proléval jen lahodným mokem? Vyzkoušet si tento trpný úděl můžete na vlastní chuťové pohárky v rámci středověkého food festivalu v Dětenicích.

Raným středověkem se ještě silně prolínaly barbarské zvyky a obyčeje nedávné minulosti. Tak například znakem urozených pánů bylo bohapusté hodování. Čím více vybraných lahůdek, masa a dobrého vína pánové spořádali a vypili, tím pochvalněji se o nich ostatní spolusedící vyjadřovali, maje je za pravé muže hodné svého titulu. Hojnost stravy jakožto znak ušlechtilého původu přestala být až s nástupem a sílícím vlivem křesťanství. Společně s tímto náboženstvím vstoupila do středověkého stravování střídmost, ukázněnost způsobů při konzumaci a zavedla se také přísnější pravidla stolování. Spíše než kvantita se určující stala kvalita. Kladl se více důraz na vybranost pokrmů, kvalitu surovin a exotické potraviny než mnohost jako takovou.

Navštivte festival středověkých chutí

Zvláště z Francie či Itálie máme zprávy o fantastických hodovních tabulích tamních králů a vévodů. Hostiny při slavnostních příležitostech často trvaly mnoho hodin a obsahovaly bezpočet umně naaranžovaných chodů. V pozdním středověku platilo, že strávník se sytí i pohledem. Připravené pokrmy tedy měly také lahodit oku a nově kromě chuti dráždit i zrak. Pokud chcete zakusit rozmařilost tehdejších pánů, budete mít jedinečnou příležitost 22. července ve středočeských Dětenicích.

„Už v sobotu 22. července se bude konat doslova masakr žrádla, chlastu a nezřízené zábavy ve stylu barbarského severu a Francké říše. K ochutnání tu bude spousta dobových specialit, například chobotnice, ústřice, krevetky, rybičky, kuří hnátky, jehněčí klobásky, uzený kapr, jazýčky. Pro opravdu velké nenasyty se bude opékat celé divoké čuně,“ představuje unikátní koncept středověkého food festivalu manažerka dětenického resortu Aneta Ondráčková. Konat se bude toto léto ještě v termínech 5., 12. a 19. srpna.

Rej středověké zábavy

A protože k dobrému jídlu a pití neodmyslitelně patří i veselá zábava, nebude chybět ani doprovodný program v podání středověké kapely. Zhlédnout budete moci rytířské klání, vystoupení tanečnic a všude kolem se budou potulovat všelijaké poběhlice. „Pro milovníky piva máme dobrou zprávu: pivo poteče proudem! Máme nachystáno spoustu sudů domácího dětenického piva podle tradiční receptury,“ doplňuje Ondráčková. Po akci, která bude probíhat od 12 do 19 hodin, můžete přespat ve středověkém hotelu, kde v noci straší, nebo v hotelu Rustikal. Na recepci můžete narazit na mrzutého mnicha, a když budete mít štěstí, tak na usměvavou čarodějku. Na noc strávenou v hotelu dozajista nezapomenou dospělí ani malí návštěvníci už jen díky působivým interiérům. Na pokoj ve středověkém hotelu vás doprovodí světlonoš. Jakmile vystoupáte po dřevěných schodech do patra, dýchne na vás vůně dřeva a hořících svící. Překvapit by vás nemělo ani kamenné koryto na mytí rukou, toaleta vyhlížející jako suchá latrína a sprchový kout s konví na teplou vodu.

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

A co vy na to?