Skladujte potraviny tak, aby vydržely co nejdéle čerstvé!

Skladujte potraviny tak, aby vydržely co nejdéle čerstvé!

vloženo do: INSPIRACE | 0
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

 

Správné skladování potravin není důležité jen z toho hlediska, abychom v domácnosti ušetřili co nejvíce místa, ale zejména z toho důvodu, abychom nakoupené potraviny udrželi co nejdéle čerstvé. Každý Čech podle statistik ročně vyhodí přes 170 kilogramů, stačí přitom nakupovat s rozumem a při uskladňování potravin se řídit pár jednoduchými zásadami.

Každou domácnost můžeme, co se uskladnění potravin týče, rozdělit do čtyř základních zón, a to na suchou, chladnou, chlazenou a mrazicí zónu. Za zónu suchou považujeme místo s relativně nízkou vlhkostí a kde je přibližně 18 až 20°C. V praxi se nejčastěji jedná o spíže, kuchyňské skříňky a regály. Na takovém místě se doporučují skladovat potraviny jako čaje, káva, mouka, cereálie, těstoviny, luštěniny, ořechy, konzervy, koření, sušené bylinky, čokoláda a pečivo. Při skladování v suché zóně je ovšem důležité dbát i na obal, ve kterém potraviny uskladňujeme. Zatímco většinu výše zmíněných potravin je vhodné uchovávat v nepropustných dózách, například čaje, kávu či bylinky můžeme umístit do tzv. Doypack sáčků . Ty jsou díky oválnému dnu stabilní a ALU fólie uvnitř sáčku garantuje absolutní neprodyšnost. Sáčky je navíc možné opakovaně otevírat a zavírat, a to díky ZIP uzávěru. K dostání jsou v několika velikostech a provedeních například na e-shopu Paketo.cz .

Za zónu chladnou můžeme označit místnost, kde se teplota pohybuje kolem 12 °C, a vlhkost vzduchu je o něco vyšší než v zóně suché. Nejčastěji se jedná o sklepy, které jsou nejvhodnější ke skladování ovoce a zeleniny. Teplota by zde však měla být stálá, neboť velké teplotní výkyvy potravinám škodí. Zabránit je také nutné možné kontaminaci hlodavci či hmyzem. Do sklepa taktéž patří balené nápoje jako limonády, mošty, víno a pivo.

Následuje zóna chlazená, kterou se zcela samozřejmě myslí chladnička. Teplota by se zde měla pohybovat mezi 0 až 5 °C a je zde možné uchovávat maso, mléčné výrobky, vejce, načaté a nespotřebované potraviny a otevřená dochucovadla. Naopak se nedoporučuje v chladničce skladovat některé druhy ovoce, jako je například mango, papája, ananas, banány či citrusy. Důležité je taktéž dbát na to, kam konkrétní potraviny v chladničce umístíme. Zatímco spodní přihrádky jsou určené pro ovoce a zeleninu, přihrádka hned nad ní slouží k uchování masa, uzenin a ryb. Důvodem je fakt, že tato přihrádka bývá nejchladnějším místem v lednici. Vyšší přihrádky jsou poté vhodné na mléčné výrobky.

Poslední zónou je zóna mrazicí. Teplotu v mrazáku je dobré udržovat kolem -20 °C a uchováváme zde mraženou zeleninu a ovoce, maso a jiné zmražené potraviny. Doporučujeme jednotlivé druhy potravin oddělit a označit je datumem zamrazení. Skladování ve zmrazeném stavu by totiž nemělo přesáhnout dobu jednoho roku.

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

A co vy na to?