Vývoj cen nemovitostí 2022/2023

Vývoj cen nemovitostí 2022/2023

vloženo do: INSPIRACE | 0
facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Poslední rok byl v mnohém překvapivý. Ceny nemovitostí dosáhly historického maxima, zastavily se investice a ubylo i zájemců o vlastní bydlení. Na vině ovšem nebylo jen zdražování, do situace zasáhly i vysoké úrokové sazby a přísnější podmínky pro získání hypoteční úvěru. To některým lidem znemožnilo, aby na úvěr vůbec dosáhli. Převládající poptávka nad nabídkou tak vyústila v přirozený pokles cen některých nemovitostí.

Proč rostou ceny nemovitostí?

Abychom porozuměli aktuálnímu trendu, musíme porozumět i tomu, proč vůbec došlo k takovému zdražování, jakého jsme byli svědkem. „Pro realitní trh byl klíčový rok 2020 a následně i 2021. V těchto letech zoufale zaostávala nový výstavba, zdražoval se stavební materiál a navíc byly relativně dostupné hypotéky. Lidé byli zároveň přesvědčeni o tom, že investování do nemovitostí je nadále relativně bezpečné. Došlo tedy k rekordnímu meziročnímu růstu cen nemovitostí,“ uvádí David Novotný z realitní společnosti Bohemian Estates, která se mj. zabývá i investováním do nemovitostí.

Do situace ale opakovaně zasáhla Česká národní banka, která v loňském roce několikrát zvýšila základní úrokovou sazbu. Hypotéky se pro mnoho lidí staly nedostupné a vývoj cen nemovitostí se změnil.

Kdy klesnou ceny nemovitostí?

K poklesu cen nemovitostí dochází již nyní. Jen ale u některých typů nemovitostí. „Největší pokles můžeme sledovat u secondhandových bytů a u rekreačních objektů. Naopak ceny stagnují u novostaveb a v tomto roce se ani nepředpokládá, že dojde k jejich zlevnění,“ říká David Novotný. Na vině jsou zmiňované vyšší náklady na stavbu jako takovou. Podle Novotného si developeři dost dobře nemohou dovolit nové nemovitosti zlevnit, investice do nich se jim musí vrátit. Můžeme tak sledovat překvapivý jev, kdy se kupci lákají na nejrůznější bonusy. Příkladem je třeba parkovací místo zdarma nebo nejrůznější akce na část vybavení zdarma.

Jak se bude vyvíjet trh s nemovitostmi?

A jak bude realitní trh nadále? Podle předpovědí se ještě dočkáme snížení cen, nebude ale už nijak výrazné. Na to by měli myslet ti, kteří chtějí prodávat. „S prodejem bych asi úplně neotálel. Je potřeba myslet na to, ceny nemovitostí klesají a prodlužuje se nákupní proces. Při prodeji tak bude klíčová dobře zvolená strategie, skvělá prezentace a správně stanovená cena,“ upozorňuje David Novotný. Ten zároveň dodává, že některé nemovitosti skýtají skvělou příležitost pro investory. Do popředí se dostanou nájemní byty a ty mohou představovat velmi výhodnou investici. „Záleží samozřejmě na lokalitě. Nejvíce se byty zlevnily v severních Čechách, tam ale bude docházet k menšímu zhodnocení a s tím je potřeba počítat. Pokud někdo chce koupit byt určený k pronájmu, musí zvolit efektivní strategii od začátku. To znamená nakoupit dobře a snažit se byt co nejdříve pronajmout. S tím může pomoci profesionální správa pronájmu, u které se běžně dosahuje vyšší obsazenosti,“ uzavírá David Novotný za společnost Bohemian Estates.

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

A co vy na to?